lördag 4 januari 2020

VILL DU STÖTTA MITT ÅR FÖR KLIMATET?

Under 2019 har jag arbetat på heltid med Vi håller oss på jorden och kampanjen Flygfritt 2020. Det har jag kunnat göra tack vare att hundratals personer tillsammans bidragit med 115 000 kronor. Stort tack till er alla – utan er hade det här inte varit möjligt.

Det här året har gått både under och över förväntan. Vi lyckades inte nå målet på 100 000 anmälda före tolvslaget på nyårsafton vilket förstås är en besvikelse. Samtidigt har vi nått ut med vårt budskap till miljontals människor över hela världen tack vare kampanjen. Jag har under året medverkat i intervjuer i radio, tv och tidningar både här i Sverige och i ett tjugotal andra länder, vilket i sin tur lett till att jag varit med och fått igång Flygfritt 2020-kampanjer i tio andra länder. Även här i Sverige har vi nått ut till betydligt fler än antalet anmälda. Alla vi 13 700 som hittills anmält oss har var och en av oss påverkat människor i vår omgivning genom vårt beslut, och vetskapen om att vi är många som är beredda att ta ett flygfritt år motiverar sannolikt långt fler till att flyga mindre. Jag är fortfarande övertygad om att det finns långt fler än 100 000 svenskar som skulle vara beredda att vara flygfria i år. Därför har vi bestämt oss för att fortsätta att samla namn till kampanjen under 2020.

Jag tror att en av de viktigaste sakerna vi kan göra för klimatet är att prata om klimatkrisen med alla de som ännu inte insett situationens allvar. Därför har jag under året skrivit Flygpratarguiden (http://flygpratarguiden.se/) som även översatts till engelska (http://weneedtotalkaboutaviation.org/). I den delar jag med mig av mina bästa argument och strategier för klimatsamtal. Jag också skrivit debattartiklar och insändare, intervjuat forskare, tagit emot Ljungskile folkhögskolas Antigonepris för visat civilkurage, deltagit i konferenser, föreläst och hållit tal runt om i landet och – förstås - kampanjat för Flygfritt 2020!

Vi håller oss på jorden är nu en riktig organisation. Vårt syfte är dels att sprida medvetenhet kring flygets klimatpåverkan och att verka för ett minskat flygresande, dels att få fler att inse hur akut klimatkrisen är - vi behöver bli många som kämpar för en omedelbar omställning. Även om vi är en ideell organisation är förhoppningen att i framtiden kunna anställa åtminstone en eller ett par personer. Vi kommer under året att söka pengar för att möjliggöra detta. Än har vi dock inga ekonomiska förutsättningar till att anställa någon. Jag skulle hemskt gärna vilja fortsätta att ägna all min tid åt Vi håller oss på jorden under 2020 och startar därför härmed en ny insamling. För att jag ska kunna arbeta med det här på heltid behöver jag få ihop minst 100 000 kronor (dessa pengar kommer att beskattas då de inte räknas som gåvor). Förra året samlade jag in pengar månadsvis men för att slippa osäkerhetsmomentet i det kommer jag i år att försöka få ihop dessa 100 000 nu i början av året. Jag kommer också att försöka dryga ut denna inkomst genom att hålla föreläsningar under året.

Min förhoppning är att ni är många som tycker att det jag gör är viktigt och som kan tänka er att bidra till min insamling. Varje bidrag, stort som smått, tas emot med stor tacksamhet.

Jag har skapat ett Facebook-evenemang (https://www.facebook.com/events/2513023662351089/) där ni som vill vara med gärna får markera att ni ”kommer”. Där kommer jag att hålla er uppdaterade om hur det går, och ni får också gärna ”bjuda in” vänner som ni tror kan tänka sig att stötta mitt arbete. Den som vill hålla sig uppdaterad om insamlingen utan Facebook kan mejla maja.rosen@vihallerosspajorden.se.

För att bidra Swisha 0707-186858 eller för över pengar till mitt bankgiro:177-0692.

Tusen tack på förhand!

Maja Rosén,
Ordförande för Vi håller oss på jorden

För dig som vill veta mer om mitt arbete se Vi håller oss på jordens hemsida: http://www.vihallerosspajorden.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar