FLYGFRITT 2020

Genom kampanjen Flygfritt 2020 kan vi tillsammans göra en stor klimatinsats. Att avstå från att flyga är en av de absolut viktigaste sakerna du som individ kan göra för klimatet. I genomsnitt flyger vi svenskar utomlands en gång per år, en sträcka motsvarande den mellan Stockholm och södra Spanien. Under en sådan resa släpper vi ut över ett ton växthusgaser. Det är samma mängd som vi behöver minska våra utsläpp till totalt per år. En årlig semesterresa kan alltså stå för 100 procent av de utsläpp vi borde ha om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till en hanterbar nivå.

Blir vi många som tillsammans tar ett flygfritt år minskar vi inte bara våra utsläpp rejält – en ännu större effekt ligger i hur beslutet påverkar omgivningen. Vetskapen om att andra är beredda att offra sina flygresor är en effektiv väckarklocka, som får fler att inse att vi måste ställa om vår livsstil om vi vill ha en framtid på den här planeten. Nu har vi svenskar chansen att visa resten av världen att det går att göra stor skillnad tillsammans. Det finns ett stort internationellt intresse för kampanjen och den har startat i ett tiotal andra länder. Din anmälan får alltså följdeffekter över hela världen. Självklart behöver vi kraftfulla politiska åtgärder om vi ska lyckas lösa klimatkrisen men för att uppnå dessa i tid krävs en stark opinion.

Anmäl dig i första hand genom att markera att du ”kommer” på evenemanget Flygfritt 2020. Om du inte har Facebook kan du anmäla dig genom att fylla i formuläret här på sidan. Genom att anmäla dig lovar du att du inte har flugit under 2020 och att du kommer att fortsätta att vara flygfri resten av året.  Om det uppstår en nödsituation har vi självklart förståelse för om man tvingas bryta sitt löfte.

För den som inte har tillgång till dator går det bra att skicka ett vanligt brev med namn och adress till Maja Rosén, Halsviksvägen 25, 430 84 Styrsö.

Till dig som anmälde dig under 2019
Under 2019 var villkoret för att anmälan skulle bli bindande att vi lyckades uppnå målet på 100 000 anmälda före tolvslaget på nyårsafton. Vi lyckades inte nå detta mål men hoppas och tror att de allra flesta av er ändå väljer att vara flygfria i år. Du som vill kan självklart avanmäla dig genom att mejla vihallerosspajorden@gmail.com.