onsdag 22 januari 2020

EN AV 100 000: MIKAEL KILTER

Jag har valt ett flygfritt 2020 för att det känns självklart att avstå flyget när varje kilo koldioxid vi släpper ut i luften är ett för mycket, och vi - för att ens ha en chans att uppnå klimatmålen - behöver sluta flyga tills att rena elflygplan slagit igenom i stor skala om 20-30 år. Jag vill vara en del av lösningen och inte en del av problemet, och jag kan inte leva med mig själv eller se mig själv i spegeln om jag bidrar till att upprätthålla vår ohållbara livsstil istället för att följa mina inre värderingar och det jag tror på.

Jag pratade personligen med klimatforskaren Kevin Anderson hösten 2018, och han fick mig att inse att om inte ens vi som ligger i frontlinjen kring klimatet föregår med gott exempel, vem ska då gå först och sluta flyga? Själv hade han inte flugit på många år. Så numera känns det naturligt att inte ta flyget, och jag är redan flygfri sedan två år. Nu i skrivande stund sitter jag på tåget på väg ner till ett EU-projektmöte i Berlin, och slås av att det var ju precis detta projekt jag hade möte med sista gången jag flög. Så man kan på något sätt säga att cirkeln är sluten nu, när jag denna gång tar tåget istället för flyget till Berlin, men med samma självklarhet. Tågresan går från Göteborg via Köpenhamn och Hamburg, och vid bytet i Köpenhamn när jag strosar runt inne i den luftiga och öppna centralstationen växer känslan inom mig hur härligt det är att vara en del av vårt framtida hållbara samhälle, genom att resa med tåg på detta vis ner till olika orter i Europa. Nästa gång kanske det blir EU-projektmöte i Ungern eller England (?), och till sommaren funderar jag på solsemester för familjen till den fina och vidsträckta stranden vid nederländska Noordwijk väster om Amsterdam.

Du som läser detta och inte redan skrivit under som flygfri 2020, var en del av framtiden du med och lägg om ditt resande så att tåg blir det naturliga. Se det som en sport och något nytt och spännande. Denna dag för mig på tåget har varit som en lång dag på kontoret, där man hinner jobba undan, prata i telefon och ta några pauser och måltider. Jag åkte från Göteborg strax före lunchtid, och är framme i Berlin ikväll. Varför skulle flyg vara nödvändigt, när det snarare handlar om planering?

Mikael Kilter
VD Move About Sverige

Gör som Mikael och 14 151 andra svenskar och ta ett Flygfritt 2020 du med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar