måndag 2 december 2019

EN AV 100 000: MAJA ROSÉN

Jag heter Maja Rosén och det senaste året har jag ägnat mig på heltid åt att försöka övertyga 100 000 svenskar att anmäla sig till kampanjen Flygfritt 2020. Många undrar hur jag orkar lägga all min kraft på ett sådant omöjligt uppdrag. Men faktum är att ju mer jag ägnar mig åt det här desto mer övertygad blir jag inte bara om att det vore fullt möjligt, utan också om att vi skulle göra en enormt stor klimatinsats om vi lyckas.

Jag har insett att den här kampanjen handlar om så mycket mer än att minska utsläppen från oss anmälda. En ännu större effekt ligger i hur omgivningen påverkas av vårt beslut. Att se att andra är beredda att faktiskt göra något är en effektiv väckarklocka som får fler att vakna upp och inse klimatkrisens allvar, vilket i sin tur är nödvändigt om vi ska lyckas uppnå de politiska beslut som krävs i tid. Kampanjen har redan fått stor uppmärksamhet internationellt och når vi målet på 100 000 kommer vi att påverka människor över hela världen.

Men kan vi verkligen lyckas med det? Absolut! 100 000 är bara en procent av Sveriges befolkning och när vi är ute och kampanjar på stan är det långt fler än en av hundra som vill anmäla sig (snarare en av tio och i vissa sammanhang ännu fler). Den största utmaningen är alltså inte att få folk att anmäla sig, utan att få tillräckligt många att tro att det är möjligt att nå målet och därmed att engagera sig i att sprida kampanjen vidare.

Än så länge har drygt 10 000 personer anmält sig. Att få ytterligare 90 000 personer att anmäla sig före tolvslaget på nyårsafton blir onekligen svårt. Men att något är svårt betyder inte att det är omöjligt. Precis som när det gäller att lösa klimatkrisen är det viktigt att inte tänka att ”ingen annan kommer ändå göra något så att det är ingen idé att jag heller försöker”. Tänk istället att ”om jag gör allt jag kan kommer alla andra att göra det också”. Och även om vi inte skulle lyckas nå målet är varje steg på väg dit värdefullt. Bara vetskapen om kampanjens existens och att andra är beredda att faktiskt göra något ger många en tankeställare.

Nu vill jag be dig som läser det här att anmäla dig till Flygfritt 2020 och uppmana alla du känner likadant. Om du har Facebook får du gärna dela evenemanget Flygfritt 2020 ihop med en personlig text om varför du anmält dig och skicka personliga inbjudningar (allra helst via Messenger så att ingen missar det). Du kan förstås också mejla dina vänner och länka till vår hemsida.

Det allra bästa sättet att få folk att anmäla sig på är dock att prata om kampanjen i verkligheten. Så ta varje tillfälle i akt under resten av året att ställa frågan: ”Är du en av 100 000 som är flygfri 2020”?

Mina bästa argument och strategier för klimatsamtal finns på flygpratarguiden.se. Här besvarar jag även de 26 vanligaste argumenten för att fortsätta flyga. I kampanjguiden hittar du fler sätt du kan hjälpa till att sprida kampanjen på.

Hör gärna av dig till mig om du har tips på hur vi kan nå ut: maja.rosen@vihallerosspajorden.se.

Stort tack för att du är med och sprider kampanjen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar