tisdag 5 november 2019

EILA

Det här är Eila. Hon är två år och älskar sin nalle och att dansa till Eurythmics.

Skulle du flyga om det riskerade hennes liv?

Nej, självklart inte. Ingen skulle flyga på semester om någon riskerade att dö till följd av det.

Samtidigt är det faktiskt precis det vi gör. Vi vet bara inte exakt vem som kommer att drabbas, eller när. Att det inte går att säga vems utsläpp som leder till vad gör klimatkrisen så abstrakt att den är svår att ta till sig. Men faktum är att våra sammantagna utsläpp kommer att leda till att väldigt många människor dör - och redan har dött - till följd av uppvärmningen.

Att vi inte ser konsekvenserna av våra utsläpp betyder inte att de inte finns.

Eila är lyckligt lottad. Hon bor i Sverige. Ett land som kanske kommer att fortsätta vara beboeligt under många år framöver, även om vi fortsätter att leva som nu. Men om inte en radikal omställning sker det kommande decenniet riskerar vi att komma till en punkt när vi inte längre kan bromsa uppvärmningen. Det innebär att Eila kan tvingas leva sitt vuxna liv med vetskapen att hoppet är ute. Att mänskligheten går mot sin undergång. Hur ska hon finna mening och glädje i livet då?

Än så länge har vi en chans att vända utvecklingen. Om vi tillsammans ställer om vårt samhälle kan våra barn gå en ljus framtid till mötes, istället för en präglad av lidande och död.  Det är en fantastisk möjlighet som vi måste ta tillvara.
Det räcker förstås inte att avstå från att flyga. Ska vi lyckas lösa klimatkrisen behövs kraftfulla politiska lösningar - en total omställning av vårt samhälle. Men framförallt behöver vi komma igång.

Nu ser vi till att tillsammans nå målet på 100 000 anmälda till Flygfritt 2020. Redan idag finns ett stort internationellt intresse för kampanjen och lyckas vi nå målet skulle det få följdeffekter världen över. Anmäl dig redan idag. Om inte för Eilas skull så för din egen, och de som står dig nära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar