fredag 25 oktober 2019

EN AV 100 000: STEFAN SUNDSTRÖM

När Malena Ernman ringde och frågade om jag ville va med och underteckna artikeln med titeln ” I den akuta klimatkrisen väljer vi nu bort flyget” 2017 var valet inte så svårt egentligen.
Att lova att aldrig mer flyga.
Jag hatar skiten.
Hatar att stå i dom där löjliga köerna till säkerhetskontrollen, se affärsmän klä av sej i strumplästen och förnedra sej. Hatar det där töntiga swish-swoshandet av rullväskor. Hatar flygvärdinnornas ansträngda leenden.
Jag hade redan upptäckt hur mycket skönare det var med tåget.
För Malena Ernman var det en stor uppoffring att strunta i flyget, operahusen världen runt som hon inte längre når.
Jag missade på sin höjd att komma tillbaks till Indien. Ingen stor grej egentligen.
Men jag ska dit nån gång igen, med tåg. Det går!
Och själen hänger med när man åker tillbaks. Kan va bra.
Det där med flygskam är tveeggat tycker jag. Tror att vi alla skäms mycket mer än vi är medvetna om, skam är en så skamlig känsla. Och om man då skammar nån så går man för det mesta i försvar.
Den viktigaste åtgärden man kan göra för att få folk att sluta flyga är att sluta subventionera flyget, låta flyget betala sina faktiska kostnader.
Och bygga ut järnvägen! Järnvägen har i Sverige förslummats, privatiserats, outsourcats och fragmenterats så att glesbygdskommunerna ser som sin enda framtid at få ha kvar flygplatserna.
Sånt kan man ändra på. Bättre än att skamma folk som flyger för att det är billigt.
Var i Norge nyss, dom frågade, Hur reiste du hit? Tåget såklart sa jag.
Ah- då har du Tågära sa dom. Tågheder istället för flygskam.
Det gillade jag.
Flygfritt 2020. Yes box.

Stefan Sundström

Gör som Stefan och anmäl dig till Flygfritt 2020 du med. Ditt löfte blir bara bindande om vi når målet på 100 000 anmälda, och gör vi det gör vi tillsammans stor skillnad! Glöm inte att utmana alla du känner att anmäla sig de också - vi siktar på att nå 10 000 anmälda innan oktober är slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar