söndag 8 september 2019

EN AV 100 000: SALLY MATTSSON

Hej, jag heter Sally och var anmäld till flygfritt 2019 och är nu även anmäld till flygfritt 2020 🙋‍♀️

Jag vägde in mitt klimatavtryck 2017 och insåg då att flyget stod för en betydande andel 🙈 Eftersom jag vill att vi ska begränsa uppvärmningen till under 2 grader och lindra klimatkrisen så insåg jag att det inte gick att fortsätta flyga som jag gjort tidigare, hur mycket jag än ville. Jag uppmuntrar starkt alla att väga in sitt personliga klimatavtryck (via tex. www.klimatkontot.se) för att få koll på hur stor påverkan flyget faktiskt har.

En hållbar nivå ligger ju på cirka 1 ton CO2e per person och år, och då inser man snabbt att det inte är hållbart att bränna hela sin koldioxidsbudget på bara några timmar 🤯😳

Så även om det stämmer att flyget bara står för några få procent av de globala utsläppen, så står faktiskt flyget för en betydande andel av utsläppen för många svenskar. Genom att minska mitt flygande så minskade jag mitt klimatavtryck med flera ton på bara ett år! 🤸‍♀️🎉

Flygresandet har alltid varit en stor och viktig del av mitt liv och jag ska vara ärlig med att det kändes som en stor uppoffring att ta ett flygfritt år till en början... Men det gick betydligt bättre än jag trodde! Jag lever fortfarande ett roligt och innehållsrikt liv, men nu utan flygresor.

Det mest spännande med att ta ett (eller flera) flygfria år, är hur mycket man faktiskt påverkar sin omgivning! 😁 Flera familjemedlemmar och vänner har drastiskt dragit ner sitt flygande och/eller anmält sig till flygfritt 2019/2020, efter att jag började prata med dem. Även personer som jag aldrig trodde skulle "ge upp" sitt flygande har tänkt om 👏

Våra medmänniskor gör i regel inte som vi säger, utan som vi själva gör. Därför spelar det större roll än man tror att ta ett flygfritt år (eller fler) och våga prata om det, än vad man kanske tror. Det är kanske rent av det mest effektiva man kan göra för klimatet 😃

Jag är övertygad om att det finns 100 000 svenskar som också vill att vi lyckas uppnå Parisavtalet och är beredda att ta ett flygfritt år för klimatets skull 😊 Det gäller bara att vi värvar dem!

Jag har varit med och kampanjat för flygfritt 2020 i Göteborg och Helsingborg och på bilden ser ni mig efter en kampanj i Göteborg. Det var obekvämt och läskigt till en början att prata om klimatkrisen med främlingar, men det gick över förväntan. Jag kan nu kan meddela att det är få saker som gör en så glad i dessa tider som att vara med och försöka göra skillnad tillsammans med andra! 🤩 Så se till att haka på en kampanj på stan, starta en egen eller värva några av dina vänner så vi blir vi snart 100 000 anmälda 💃

Om vi alla värvar en enda (1) person imorgon så har vi ju redan fördubblat antalet! 🥳

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar