söndag 17 mars 2019

EN AV 100 000: SANNA IHRFELT

Det här är Sanna Ihrfelt. Hon är en av alla som anmälde sig till Flygfritt 2019 och nu även Flygfritt 2020. Här berättar hon varför:

Jag minns ett tillfälle för flera år sen, när jag svarade på ett antal frågor om min livsstil (tror det var på WWF:s hemsida). Svaren skulle visa hur stort mitt ekologiska fotavtryck var. Jag fick då veta att jag levde som om det fanns minst tre jordklot. Det kändes både jobbigt och deprimerande. Jag som ändå äter vego, cyklar och åker kollektivt för det mesta och konsumerar förhållandevis lite prylar, tänkte jag. Men - det fanns en sak som gjorde att resultatet blev så dåligt. Gissa vad. Flygresorna såklart

 Jag visste det redan då men jag valde ändå att resa med flyg. Varför? För att alla andra i min omgivning gör det förmodligen. Det är så vi människor fungerar. Vi tror att vi är så självständiga och fattar våra egna beslut oavsett hur andra väljer, men vi påverkas väldigt mycket av samhället vi lever i och hur människorna runtomkring oss gör.

I höstas började jag tänka mer och mer på detta med flygresor (mycket tack vare Maja Rosén som startade kampanjen Flygfritt 2019, numera Flygfritt 2020). Behöver jag verkligen flyga? Hur mycket fakta om flygets klimatpåverkan krävs egentligen för att jag ska gå från tanke till handling? Skulle jag vara beredd att avstå från vissa resor för att slippa det dåliga samvetet som jag får av att flyga?

Jag anmälde mig till Flygfritt 2019 och tänkte att ett år är väl ingen uppoffring. Nu när det gått lite mer tid känns det inte som en uppoffring längre, snarare som en grej jag är stolt över att berätta. Jag läser om Greta Thunberg och alla andra klimataktivister och känner plötsligt att detta är det enda rätta. Jag har alltid trott på att våra val som individer påverkar, och flygresorna är inget undantag. Om jag som individ ska göra en enda viktig sak för klimatet är det att avstå från att flyga. Jag är glad att det finns så många vackra platser här i norra Europa som går att resa till på andra sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar