måndag 19 november 2018

VECKANS UTMANING 2

Känner du dig ensam i världen om att tänka på klimatförändringarna? Det brukade jag också göra tills jag tog mod till mig och började fråga människor omkring mig om de är oroliga för klimatet. Jag har insett att många bryr sig innerst inne men kan behöva lite hjälp att komma igång. Därför är veckans utmaning att PRATA om klimatet med någon varje dag under den kommande veckan och - förstås – utmana dem att anmäla sig till Flygfritt 2019. Jag förstår att det kan kännas läskigt, men tänk att det inte är världens undergång om det inte blir ett bra samtal. Dit är vi däremot på väg om vi inte tar mod till oss och börjar prata om det klimatet. Så var modiga, anta utmaningen och berätta gärna efteråt om hur det har gått. Lycka till!

Mina klimatpratstips:
  • Ställ frågor istället för att komma med färdiga svar. Fråga om personen i fråga är orolig för klimatförändringarna, om vad det är som i så fall oroar hen och om hen känner till hur allvarlig situationen är. 
  • Visa förståelse. Många har inte tänkt så mycket på klimatet och det är inte så konstigt med tanke på alla dubbla budskap vi matas med i kombination med att de flesta inte beter sig som om vi befann oss i en klimatkris. 
  • Ha tålamod. Om personen ifråga inte direkt vill anmäla sig till Flygfritt 2019 är det bättre att så ett frö och återkomma till ämnet framöver än att tjata. Jag har flera gånger varit med om att folk som först sagt blankt nej efter ett tag berättat att de tänkt om. 
  • Var stolt. Tappa inte modet om det känns motigt. Spara din energi till att prata med fler istället för att ägna den åt att tänka på de du inte får med dig. Du är modig som vågar göra det här, var nöjd med det.
  • Prata med främlingar. Om du känner att dina vänner inte är mottagliga, prova att prata med någon du inte känner. Prata med någon på bussen, i affären, på lekplatsen eller stanna någon på gatan. Utrusta dig gärna med ett flygblad för Flygfritt 2019 så ser folk att du representerar en organisation. Välj någon som ser trevlig och klimatvänlig ut. Jag har haft så många spännande samtal med folk jag inte känner under året.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar