måndag 13 augusti 2018

JONAS SJÖSTEDT VILL LEVA SOM HAN LÄR

Jonas Sjöstedt (V) är en av de politiker som gått ut med att han bedriver en flygfri valrörelse. Vi håller oss på jorden ville veta mer och kontaktade honom för en intervju. ”Det är ett sätt att leva som vi lär”, säger Jonas Sjöstedt.

Fotograf: Denny Lorentzen
Jonas Sjöstedt berättar att han har arbetat med miljöfrågor i många år. Det var under tiden som EU-parlamentariker som han fick insikt i klimatfrågans allvar, hur bråttom det är och hur stora reformer som krävs. Jonas betonar att det inte bara handlar om uppoffringar, utan menar att vi har möjlighet att bygga ett bättre och jämlikare samhälle, samtidigt som vi minskar utsläppen.

Vad fick dig att fatta beslutet att bedriva en flygfri valkampanj?

”Den stora ökningen av utsläppen från flyget är helt ohållbar och det är de som har flugit mycket som måste ändra sina vanor mest. Jag har försökt ta konsekvensen av det. Jag reser otroligt mycket i Sverige men bara med tåg och har dragit ner mitt flygande väldigt kraftigt. Jag tycker att det är ett sätt att leva som vi lär, det är storkonsumenterna av flyg som måste ändra sin livsstil.”

Jonas vill visa att det går att lägga om sitt sätt att leva. Han säger att han inte vill bidra till att förstöra klimatet och att han vill minska sina egna ekologiska fotavtryck. Eftersom Vänsterpartiet vill bygga ut avgiftsfri kollektivtrafik, införa lägre tågpriser och en tuffare flygskatt tycker han att det finns en konsekvens i att han själv väljer tåget före flyget.

Hur påverkar det dig i ditt uppdrag?

”Det kräver planering. Jag ska till exempel från Malmö till Umeå på en dag under valrörelsen och jag har planerat efter tåget, men tåget ger också tid för arbete och eftertanke och ibland sömn. Jag åker mycket nattåg.” 

Tror du att fler politiker kommer att välja tåget framöver?

”Ja, jag tror att fler kommer att göra det. Det handlar om att faktiskt ta klimatfrågan på allvar, att inse att vi inte har så många år på oss att ställa om och då tycker jag att det är viktigt att vi politiker gör det.”

Kommer du att fortsätta med det?

”Jag vill dra ner på flygandet även privat internationellt, till exempel tågluffade vi med familjen förra sommaren och tänker göra det igen nästa sommar, vi tänker inte flyga på sommarsemester.” 

Jonas säger att han tycker att det är bra att man tar individuellt ansvar och att han har stor respekt för människor som gör det. Han trycker dock på vikten av att också ta politiskt ansvar, till exempel genom att ha en flygskatt och låta pengarna gå till tåget. Han tycker att tåget alltid ska vara billigare än flyget i Sverige och vill renovera järnvägen och bygga upp internationell tågtrafik.

”Det är när sådant händer, då det faktiskt är billigare att ta tåget, som de stora förändringarna kommer att ske. Jag tycker att individuellt ansvar är jättebra men vi måste också ta ett politiskt ansvar”.

Vad tror du om chanserna att vi efter valet kommer att få en tillräcklig klimatpolitik?

”Jag tror att vi kan få det, men det förutsätter att vi får en rödgrön valseger. Partier som Sverigedemokraterna och Moderaterna kommer bara med bortförklaringar om klimatet, inte med lösningar”, menar Jonas.

Han berättar vidare att Vänsterpartiet är väldigt stolta över att de blev utsedda till bästa miljöparti av Naturskyddsföreningen och att han tror att det beror på att de har en sådan offensiv klimatpolitik. De föreslår stora förändringar, som att alla svenska pensionspengar ska bort från oljebolagen, en grön investeringsbank med 100 miljarder i kapital för att hjälpa industrin att ställa om och ett slutdatum på försäljning av nya fossildrivna bilar.

”Statliga företag måste hjälpa till, man kan inte satsa på elcyklar och samtidigt sälja vattenfalls kol, det funkar inte. Det måste finnas en helhet och det tycker vi är dags att få. Det har duttats för mycket. Vi har gjort mycket bra men nu är det dags för större grepp”, säger Jonas. 


Maja Rosén
Vi håller oss på jorden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar